Змеевик (Серпентин)

Змеевик- пази от зли сили

 

Произход:  На територията на Русия се добива в Урал. Месторождения на змеевик има в Азербейджан, Казахстан и Таджикистан. Минералът се среща в Англия, Унгария, Германия (Бавария, Саксония), Индия, Италия, Нова Зенландия, САЩ и Швеция. Змеевик от Китай и Монголия по-рано са били наричани „корейски жад”. Разновидността на серпентина с жълт или жълто-зелен цвят е наричан антигорит (по името на Антигорио в Италия, където са били намерени такива камъни).

Цвят: Другото название на змеевика – серпентин. То произхожда от латинската дума serpens  - „змия” и указва на характерната окраска на камъка. Тя може да бъде зеленикаво-жълта или тъмно-зелена с характерни петна, които придават на камъка сходство със змийска кожа. Змеевикът е непрозрачен, но неговата светла разновидност – слабо пропуска слънчевите лъчи. Често змеевика има влакниста или листовидна структура. По своя външен вид, змеевика прилича на нефрит, въпреки че това е съвсем друг минерал – змеевика е по-мек и по-поддатлив от нефрита. Заради характерния си цвят змеевика понякога е наричан „мъховик”. 

Любопитни факти: Съгласно древната легенда Адам, опитал от ябълката на познанието е изплюл късче змеевик. Затова и е наречен „Адамов камък” и го считат за коварен камък, символ на изкушението и възможния грях. Понякога той се носи съзнателно от хора, стремящи се да излъжат окръжаващите ги. Специалистите по древните знания утвърждават, че украшения от змеевик се препоръчва да се носят от хора, които искат да избегнат опасности по жизнения си път. В Монголия, се счита за камък пазител от ухапвания на змии и насекоми. Този камък, според мнението на местни жители се смята за способен да опази своя притежател от негативни влияния от страна на други хора.

В древността е съществувало поверие, че благодарение на своята змийска окраска, серпентина е способен да служи като ефективна противоотрова. От змеевик са правели чашки и съдове за лекарства. Затова този минерал е бил известен още и като „аптекарски камък”. Съвременните литотерапевти смятат, че змеевика помага срещу главоболие, способен е да събуди от летаргия и ускорява зарастването на костите.

Подходящ за зодия: Всички зодии


Сравни продукт (0)


Гривна за предпазване от уроки и лоши очи - Модел 2002

Гривна за предпазване от уроки и лоши очи - Модел 2002

Описание: Комбинация от соколово око - 12 мм, змеевик - 10 мм, драконови вени - 8 мм и вулканичен камък - 8 мм, еластична корда и метални елементи.   Комбинацията от тези четири камъ..

9.00лв. 12.00лв.

Гривна със соколово око, змеевик, нефрит и планински кристал - Модел 2004

Гривна със соколово око, змеевик, нефрит и планински кристал - Модел 2004

Описание: Комбинация от соколово око - 12 мм, змеевик - 10 мм, нефрит - 8 мм и планински кристал - чипс, еластична корда и метални елементи.Защитна гривна срещу уроки и лоши очи, предпазва от ..

8.00лв. 10.00лв.

Планинска свежест със соколово око - Модел 2047

Планинска свежест със соколово око - Модел 2047

Описание: Комбинация от соколово око - 12 мм, змеевик - 10 мм, оникс - 8 мм, тигрово око - чипс и планински кристал - чипс, еластична корда и метални елементи.  Комбинацията от змеевик, ..

9.00лв. 12.00лв.

Гривна Анахата - змеевик и ахат - модел 2006

Гривна Анахата - змеевик и ахат - модел 2006

Описание: Комбинация от ахат - 8 мм, змеевик - 10 мм и зелен ахат - чипс, еластична корда и метални елементи. Комбинацията от тези  камъка въздействат върху сърдечният енергиен център (ч..

8.00лв. 10.00лв.

Показани 1 от 4 | 4 (1 Страници)